Vind de beste stukadoor voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Home Stucen

Stucen

Met het stucen van je woning zorgt een stucspecialist voor een prachtige afwerking. Stucen biedt veel mogelijkheden, je hebt keuze uit verschillende soorten stucwerk. Op deze pagina lees je alles over hoe het stucen werkt, de voorbereidingen en de mogelijkheden.

Het is verstandig om voor stucen altijd een specialist in te schakelen, omdat je alleen dat een glad en strak resultaat krijgt. Hoe vind je snel een goede en betaalbare vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt snel enkele offertes van stucspecialisten bij je uit de buurt. Deze offerteservice is geheel gratis én vrijblijvend, je zit nergens aan vast. Door de prijsoffertes te vergelijken op basis van prijs en aanbod, zie je snel welke stukadoor het best bij je wensen past. Bovendien weet je zeker dat je niet te veel betaalt!Wat is stucen precies?

Stucen klinkt misschien eenvoudig, maar er komt veel bij kijken. Wat is stucen precies? Stucen, ook wel stuken genoemd, is het egaal afwerken van muren en plafonds. Eventuele gaten en beschadigingen worden weer afgewerkt tot een strak geheel. Ook kan een specialist met stuc een niet-rechte muur weer recht maken.

Waar dient stucwerk voor?

De stuclaag vormt de eindafwerking van de muur, of juist de onderlaag. Wanneer het om de eindafwerking gaat, is ook stucen in kleur mogelijk. Stucen als onderlaag is bedoeld als gladde afwerking, die nog behangen of gesaust moet worden.

Meer informatie over de soorten stucwerk.

Stucen: wat zijn de kosten?

Veel gekozen spuitpleister heeft een gemiddelde prijs van €5,- tot €15,- per m². Sierpleister met een afwerking naar keuze kost gemiddeld tussen de €12,- en €25,- per m². Wil je over de stuclaag behangen? Voor behangklare stuc moet je rekening houden met ongeveer €8,- tot €17,- per m². Gevelisolatie kost tussen de €65,- en €125,- per m².

Nieuwsgierig naar meer kosten van stucen?

In de volgende prijstabel vind je een handig overzicht van richtprijzen van verschillende stucklussen. Je ziet dat de prijs bepaald wordt door het te stucen oppervlak. Wil je weten wat goedkoop stucen in je woning precies kost? Vergelijk dan gratis offertes!

Stucen kosten 2024

Type
stucwerk
Gemiddelde prijzen per m²
(incl. materiaal, arbeidskosten en btw)*
Spuitpleister €5,- tot €15,-
Behangklaar stucwerk €8,- tot €17,-
Plafond stucen €5,- tot €23,-
Sausklaar stucwerk €9,- tot €24,-
Sierpleister (spachtelputz, rustiekputz of granol) €12,- tot €25,-
Schuurwerk €14,- tot €26,-
Raapwerk €15,- tot €30,-
Gevelpleister zonder isolatie €65,- tot €85,-
Gevelpleister met isolatie €95,- tot €125,-
Betonstuc Vanaf €100,- per m²
Tadelakt Vanaf €175,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen per m². Meer weten over de prijzen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Goedkoop stucen

Wil je zo goedkoop mogelijk een stucspecialist inschakelen? Doe dan je voordeel met de volgende bespaartips:

 • Is je woning ouder dan twee jaar? Dan valt het stukadoren ervan onder het verlaagd btw-tarief van 9%. Dit tarief is van toepassing op de arbeidskosten, voorbehandelingen en de gebruikte materialen. Wanneer je zelf materialen bij de bouwmarkt koopt, betaal je 21% btw. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie.
 • Ook stucen in de winter is mogelijk. Omdat de stucexpert dan vaak minder te doen hebben, hanteren ze lagere tarieven dan in de zomer.
 • Wil je zeker weten dat je de goedkoopste vakman uit de omgeving inschakelt voor stucen? Vergelijk gratis én vrijblijvend offertes!

Goedkoop een wand of gevel laten stucen?

Vergelijk offertes en vind de vakman met het beste aanbod!

stucen

Stucen: hoe werkt het?

Hoe moet je stucen?

 • Stap 1: de vakman zorgt ervoor dat de vloer, deuren en ramen zijn afgeplakt, zodat deze niet beschadigd raken.
 • Stap 2: voordat het stucen kan beginnen, moet de muur schoongemaakt worden en eventueel worden behandeld met voorstrijk.
 • Stap 3: De specialist brengt de stuc aan met een troffel en een spaan.
 • Stap 4: Voor de afwerking maakt de vakman de muur met een spackmes helemaal glad.

1. Het stucen voorbereiden

Stucen, hoe doe je dat? De vakman begint altijd met een uitgebreide voorbereiding. Eerst zorgt hij ervoor dat alle oppervlakten die niet gestuct moeten worden, zoals de vloer of ramen, netjes zijn afgeplakt. Vervolgens maakt hij de muren helemaal schoon en stofvrij.

Hoe gaat de vakman verder?

Om te zorgen voor een goede hechting, moet de muur eerst behandeld worden met voorstrijk. Daarmee wordt ook voorkomen dat een zuigende ondergrond, zoals kalkzandsteen of cellenbeton, de stuc opzuigt.

Wanneer je ook uitwendige hoeken laat stucen, plaatst de specialist hoekbeschermers. Die zie je later niet meer terug, maar ze zorgen er wel voor dat de hoek verstevigd is.

2. Stucen

Wanneer de voorbereidingen klaar zijn, kan de stuclaag aangebracht worden. Daarvoor gebruikt de vakman een pleisterspaan. Hij smeert van links naar rechts en van boven naar onder, waarbij het gips gelijkmatig over de wand verdeelt. Omdat de pleister snel droogt, moet hij snel werken.

Wanneer de hele oppervlakte bedekt is, gebruikt de specialist een rei-lat om er een glad geheel van te maken.

De dikte van de laag wordt bepaald door de conditie van de muur. Hoe meer de muur beschadigd of scheef is, hoe dikker de stuclaag moet zijn. Deze laag is tussen de 1 millimeter en 5 centimeter dik.

Over de oude muur heen stucen? Je hoeft niet eerst je spachtelputz te verwijderen om deze glad te maken. Je kunt gewoon over de spachtelputz heen stucen!

3. Stucen afwerken

Hoewel je het misschien niet verwacht is het afwerken van stucwanden erg belangrijk voor een strak resultaat. Daarom bestaat de afwerking ook uit verschillende stappen. De muur moet na het stucen eerst drogen.

Wanneer de wand 30 tot 40 uren gedroogd heeft, gaat de vakman verder met het glad afwerken van de muur. Met een spackmes trek hij het gips glad. Ook zorgt hij ervoor dat dat alle gaatjes en oneffenheden worden opgevuld. Hierna moet de wand weer 20 minuten drogen.

Wat is de volgende stap?

Voor een echt gladde afwerking schuurt de specialist de muur op. Daarvoor gebruikt hij een schuurbord met water. Wanneer het gips mat is opgedroogd, maakt hij dit helemaal glad met een spackmes of pleisterspaan. Heb je gekozen voor sausklaar of behangklaar stucwerk? Dan gaat de specialist na het stucen eventueel verder met verven of behangen.

Wil je gladde en strakke muren?

Besteed stucen altijd uit aan een ervaren stukadoor. Dan ben je verzekerd van vakwerk en garantie op het geleverde werk.

stucen door stukadoor

Wat kun je stucen?

Wil je mooi afgewerkte wanden in je woning? Of droom je van een gepleisterde gevel? Wil je je plafond stucen? De meeste ondergronden kunnen probleemloos gestuct worden, al verschilt de benodigde voorbehandeling. Ook is het van belang in welke ruimte je een gestucte wand wilt. In een vochtige ruimte zoals de badkamer is waterafstotende stuc nodig.

Wat kun je wel laten stucen?

Hoewel de meeste ondergrond gestuct kunnen worden, zijn er ook enkele uitzonderingen. Met name wandafwerkingen, zoals behang of tegels, zijn niet overstucbaar. Hoe lost het stukadoorsbedrijf dat op? Voordat deze wanden gestuct kunnen worden, moet het behang, de tegels of andere wandafwerking verwijderd worden, samen met eventuele lijmresten. Daarna kan de muur weer goed gestuct worden.

Wat kun je niet stucen?

 • Behang
 • Latex
 • Tegels
 • MDF

Zelf stucen of uitbesteden aan stukadoor?

Het klinkt misschien aantrekkelijk om stucen zelf te doen, zeker wanneer je op de kosten wilt besparen. Toch moet je je realiseren dat stukadoren echt vakwerk is. Het is niet eenvoudig om een glad en strak resultaat te krijgen wanneer je geen ervaring hebt. De pleister droogt snel op, waardoor je in een hoog tempo moet werken.

Vakkundige stucspecialisten hebben wel de benodigde ervaring en het werktempo voor een prachtig resultaat. Bovendien beschikken zij ook over de materialen en gereedschappen die nodig zijn om te stucen. Daarnaast weet een vakman precies welke voorbehandeling voor je ondergrond het beste is, en welk stucmateriaal het meest geschikt.

stucwerk

Besparen op het stucen? Gratis offertes vergelijken!

Door je huis te stucen, geef je je woning een prachtige afwerking waar je lang van geniet. Alleen met een ervaren specialist krijg je een glad en strak resultaat. Hoe vind je gemakkelijk een goede en betaalbare vakman uit de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk gratis én vrijblijvend prijsoffertes van stukadoors bij je uit de buurt. Je krijgt zo altijd de beste kwaliteit voor de laagste prijs!

Start nu je gratis aanvraag!