Vind de beste stukadoor voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Home Plafond stucen

Plafond stucen

Voor een mooie afwerking van het plafond, kun je het plafond laten stucen! Het plafond stucen zorgt ervoor dat het plafond volledig recht is. Laat het plafond glad stucen of kies voor spackspuitwerk voor een sierlijke afwerking. Op zoek naar een stukadoor?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk gratis offertes van stukadoors bij jou in de buurt. Vergelijk de prijzen en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je meer over het plafond stucen. Je leest wat de mogelijkheden zijn en wat de voordelen zijn van het plafond laten stucen. Tot slot lees je hier wat het plafond stucen gaat kosten.Wat kost plafond stucen?

Een plafond stucen kost ongeveer €5,- tot €25,- per m², afhankelijk van de methode. Voor het stucen van een plafond van 45 m² ligt de totaalprijs rond de €225,- tot €1.125,- afhankelijk van het soort stucwerk en de dikte hiervan.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes

Wat kost een plafond stucen per m²?

Wil jij je plafondplaten stucen? Voor spackspuitwerk liggen de kosten rond de €5,- tot €11,-. Dit is de goedkoopste methode, omdat de vakman het pleister snel en efficiënt aanbrengt.

Een andere mogelijkheid is sierpleister op het plafond. Dit kost gemiddeld €15,- tot €23,- per m², afhankelijk van het soort siertpleister en de dikte hiervan.

Wil je graag een luxueuze uitstraling realiseren? Kijk dan eens of schuurwerk een optie is. Dit is een unieke afwerking, wat er bij ieder lichtinval weer net even anders uitziet. Dit kost ongeveer €15,- tot €25,- per m².

Kosten plafond stucen 2024

Plafond stucen met… Gemiddelde prijzen per m², incl. materiaal, loonkosten en btw*
Spackspuitwerk plafond €5,- tot €11,-
Behangklaar plafond €12,- tot €15,-
Sausklaar plafond €14,- tot €23,-
Sierpleister plafond €15,- tot €23,-
Schuurwerk plafond €15,- tot €25-

*Let op: Dit zijn gemiddelde prijzen per m². Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor exacte prijzen!

Plafond laten stucen? Vergelijk gratis offertes!

Vind eenvoudig een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%

Waarom plafond stucen?

Het stucen van het plafond zorgt voor een hele mooie afwerking. Welke uitstraling jouw plafond krijgt bepaal je zelf. Laat je het plafond glad stucen dan lijkt de kamer bovendien een stuk groter. Met sierpleister geef je de kamer juist een meer klassieke uitstraling.

Dit zijn de belangrijkste redenen om een plafond te laten stucen:

 • Een gestuukt plafond ziet er strak en netjes uit.
 • Als je het plafond glad laat stucen ziet de ruimte er groter uit.
 • Het plafond is kleur- en stootvast en gaat jarenlang mee.

plafond stucen

Plafond stucen: wat zijn de mogelijkheden?

Als je een plafond wil stucen zijn er tal van mogelijkheden. Veel mensen kiezen voor egaal stucwerk. Hierdoor lijkt de kamer optisch groter en dit heeft een hele moderne uitstraling. Maar bij het plafond is het natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor sierpleister. Mocht het plafond dan vervuild raken, dan valt dit minder op.

Toch zijn dit niet de enige mogelijkheden!

Zo kun je er ook voor kiezen om het plafond zelf af te werken. Kies in dat geval voor saus- of behangklaar stucwerk. Dan kun je het plafond zelf sauzen na het stucen.

1. Plafond glad stucen

Een plafond glad stucen is één van de meest gebruikte technieken bij nieuwbouwwoningen. Als je een plafond in een nieuwbouw huis laat stucen, dan is het belangrijk om te onthouden dat er nog scheuren in het stucwerk ontstaan. Dit is helaas onvermijdelijk, omdat een nieuwbouw huis nog gaat ‘werken’. Glad stucwerk is dan een top keuze, omdat beschadigingen gemakkelijk te herstellen zijn!

Glad pleisterwerk is aan te brengen in heel veel verschillende kleuren. Zo kies je zelf hoe het plafond eruit komt te zien. De meeste mensen kiezen voor lichte wit-tinten, maar het is ook een optie om het plafond in dezelfde kleur te stucen als de muur voor een speels effect.

2. Spuitwerk plafond

Eén van de goedkoopste manieren om het plafond te stucen, is door middel van spuitwerk. Dit is een hele eenvoudige techniek die snel is aangebracht. Spuitwerk heeft meestal een lichte structuur. Deze bepaal je zelf, de vakman kan de korrelgrootte aanpassen.

Spuitwerk bestaat in principe uit twee lagen:

 • De meslaag: dit is de eerste laag die oneffenheden en beschadigingen verbergt.
 • De afkorrellaag: hiermee brengt het stukadoorsbedrijf een lichte structuur aan op het plafond.

Kies je liever voor sierpleister, houd er dan rekening mee dat dit maatwerk is. Dat betekent dat de vakman dit met de hand aanbrengt. Spuitpleister kan hij vanaf de grond op het plafond spuiten. Hierdoor is spuitpleister een stuk goedkoper.

3. Schuurwerk plafond

Je kunt er ook voor kiezen om het stucwerk op een bijzondere manier af te werken. Hiervoor is schuurwerk heel erg geschikt. Dit houdt in dat de vakman het plafond na het stucen licht opschuurt. Dit doet hij in draaiende bewegingen, waardoor een uniek patroon ontstaat. Dit patroon ziet er bij ieder lichtinval weer anders uit.

Schuurwerk heeft vooral een hele luxe uitstraling en past heel goed bij huizen met hoge plafonds. Laat je een verlaagd plafond stucen, dan kan het schuurwerk de ruimte optisch iets kleiner maken.

4. Sierpleister op plafond

Sierpleister op het plafond is zeker een mogelijkheid. Dit geeft het plafond een hele knusse uitstraling. Ook hierbij kies je zelf welke kleur het plafond krijgt. Er zijn verschillende soorten sierpleister geschikt voor het plafond:

 • Spachtelputz: dit is de pleister die het vaakst gebruikt wordt. Het staat bekend om zijn grove korrel.
 • Rustiekputz: rustiekputz heeft een iets fijnere korrel, maar is verder goed te vergelijken met spachtelputz.
 • Granol: dit pleister bestaat juist uit groeven en putjes. Hierdoor kan de vakman een uniek patroon aanbrengen.

stucwerk plafond

Plafond stucen of spacken?

Laat je het plafond stucen of spacken? Deze keuze is aan jou. De meeste mensen kiezen er inderdaad voor om hun plafond te spacken. Spackspuiten is namelijk een stuk goedkoper dan stucen.

Waarom?

Stucen wordt met de hand gedaan. De vakman gebruikt een spatel om alles perfect egaal te maken. Zoals jij je misschien kunt indenken, is het stucen van het plafond dus een zware klus. Bovendien is het oppervlak lastig te bereiken. De kosten voor stucen liggen daarom hoger voor spacken. Spacken houdt in dat de vakman de pleister met een drukspuit aanbrengt.

Sierlijsten op plafond aanbrengen na stucen?

Voor een sierlijke afwerking, is het ook een optie om sierlijsten op het plafond aan te brengen. Dit kun je vergelijken met plinten: je plaatst ze op de plek waar het plafond de wand raakt. Hiermee geef jij je woning een hele klassieke uitstraling.

In veel gevallen bestaan de sierlijsten uit gips. Hierdoor zijn stukadoors in staat om de sierlijsten zowel te maken én te plaatsen tijdens het stucen van het plafond.

Wil je een verlaagd plafond stucen met spotjes? Ook dit is een optie. Overleg met de stukadoor, zodat je weet wat de juiste werkwijze is. Zo raakt het stucwerk niet beschadigd als je de spotjes wilt installeren.

Plafond stucen en besparen op de kosten?

Vergelijk stukadoors bij jou in de buurt en bespaar tot 40% op de kostprijs!

Plafond stucen bij nieuwbouw

Heeft jouw nieuwbouw huis een betonnen plafond? Natuurlijk zijn de stukadoors ook in staat een betonnen plafond te stucen.

Waar je bij een nieuwbouw huis wel rekening mee moet houden, is dat de woning nog gaat ‘werken’. Dit is onvermijdelijk en is niet erg, maar het veroorzaakt wel scheurtjes in muren en plafonds. De meeste vakmannen raden daarom aan om een plafond glad te stucen. Op die manier zijn eventuele beschadigingen later veel gemakkelijker te herstellen.

Zelf plafond stucen of uitbesteden?

Zie jij het zitten om je gipsplaten plafond zelf te stucen? Onthoud wel dat dit een flinke klus is. Zonder ervaring is het lastig om een perfect egaal oppervlak te creëeren. Veel doe-het-zelvers gaan hun plafond stucen met fix en finish. Dit is een kant en klare gipsmortel die gebruikt wordt om een dunne laag pleister aan te brengen. Perfect dus om een gipsplaten plafond te stucen.

Zo ga je te werk bij het stucen van een plafond:

 • Stap 1. Een plafond stucen begint met de voorbereiding. Plak de vloer en de muren af, schakel de stroom uit en maak het plafond stofvrij.
 • Stap 2. Maak de stucmortel aan. Ga je het plafond stucen met fix en finish? Volg voor het bereiden van de mortel de handleiding.
 • Stap 3. Schraap de mortel op je stucspaan en smeer het in één vloeiende beweging uit op het plafond. Als je het hele plafond hebt bedekt met een dikte van ongeveer 6-8 millimeter, maak je het vlak met een afrijlat.
 • Stap 4. Daarna ga je de muur ‘messen’. Met een spackmes schraap je langs de stuk, waardoor kleine gaten gevuld worden.
 • Stap 5. Als het stucwerk goed gedroogd is kun je het plafond pleisteren en afpleisteren voor het mooiste resultaat.

stucadoor plafond stucen

Plafond laten stucen? Vergelijk gratis offertes!

Wil je het plafond in je badkamer stucen? Of vind je het tijd om de plafonds in de slaapkamers aan te pakken? Schakel een stukadoor in en bespaar op de kosten! Vergelijk verschillende offertes en kies zo gemakkelijk voor de vakman met het beste aanbod. Deze aanvraag is gratis en bovendien helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Start nu je gratis aanvraag!