Vind de beste stukadoor voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Home Soorten stucwerk

Soorten stucwerk

Er bestaan vele verschillende soorten stucwerk waarmee je de muren of plafond kunt laten stucen. Alle stucwerk soorten hebben hun eigen uitstraling en eigenschappen. Benieuwd welk stucwerk het meest geschikt is voor jouw situatie?

Start gratis offerteaanvraag!

Vergelijk vrijblijvend offertes van stukadoors bij jou in de buurt. Vergelijk op prijs, aanbod en voorwaarden en kies zo het stukadoorsbedrijf dat het beste bij je past!

Glad of met structuur?

Wanneer je een woning wilt laten stucen, dan is de eerste vraag die je jezelf moet stellen: wil ik glad stucwerk of wil ik structuur op de muren? Veel klanten kiezen voor een gladde afwerking. Dit zorgt voor een strak resultaat waardoor de ruimte optisch een stuk groter lijkt. Het brengt echter nog meer voordelen met zich mee:

  • Het is te allen tijde overschilderbaar
  • Het is eenvoudig te repareren
  • Het is een goede ondergrond voor behang, tegels of sauswerk

Het kan natuurlijk voorkomen dat klanten niet zo gecharmeerd zijn van de gladde afwerking. In dat geval kiezen zij voor een structuur op de muren. De stukadoor maakt gebruik van verschillende soorten stucwerken met een bepaalde korrelstructuur, waardoor elke klant kan kiezen voor de optie die zij het meest aantrekkelijk vinden.

soorten stucwerk

Wat zijn soorten stucwerk voor binnen?

Wanneer klanten een stukadoor inschakelen voor het stucen, dan gaat dit meestal om pleisterwerk binnenshuis. Voor binnen hebben klanten de keuze uit vele verschillende soorten pleistermaterialen die elk hun eigen eigenschappen hebben. Wanneer je op zoek bent naar stucwerk voor de muren in de badkamer dan is het bijvoorbeeld belangrijk om te kiezen voor een materiaal dat goed bestand is tegen vocht. Tadelakt en betonstuc zijn twee populaire opties voor vochtige ruimtes. Deze materialen zijn daarom ook geschikt voor de muren in de keuken.

Uit ervaring weten wij dat een groot aantal klanten de woonkamer laten stucen met sierpleister. Dit hoeft niet meer afgewerkt te worden en zorgt voor een mooie uitstraling van de wanden en plafonds. Sierpleister heeft vaak een unieke korrelstructuur. Populaire soorten stucwerk zijn spachtelputz, rustiekputz en granol. Ook met een beperkt budget is het dankzij spackspuitwerk mogelijk om structuur op het plafond aan te brengen. Wanneer je de muren zelf nog wilt afwerken met behang of verf dan is het tevens mogelijk om behangklaar- of sausklaar stucwerk aan te laten brengen.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden van stucwerk soorten?

Gratis offertes aanvragen

Spackspuitwerk

Van alle stucwerk soorten is spackspuitwerk een van de meest voordelige opties. Dit heeft met name te maken met de snelheid waarmee spackspuitwerk wordt aangebracht. Met behulp van een spuitmachine wordt het spackspuitwerk onder hoge druk op het oppervlak gespoten. Dit is een goede keuze wanneer je wanden lichte oneffenheden hebben of kleine gaatjes, omdat de vakman het in dunne lagen aanbrengt. Eerst volgt de meslaag: hiermee maakt de specialist het oppervlak mooi egaal. Daarna volgt de afkorrellaag, hiermee kun je zelf de structuur van de wanden bepalen. Met een fijne korrelstructuur zorg je voor een rustige muur. Kies voor een grove korrel als je wilt dat de muren iets meer opvallen!

pleisterwerk soorten

Behangklaar stucwerk

Hoewel behang lange tijd als ouderwets werd beschouwd, wordt het tegenwoordig weer steeds populairder. Vooral fotobehang of behang met grafische patronen zijn favoriet bij onze klanten. Wanneer je muren wilt behangen hoeft de muur niet volledig strak te zijn omdat het behang kleine oneffenheden wegwerkt. Het is echter wel belangrijk dat de ondergrond vlak is. Als je besluit om de wanden te behangen, dan is het mogelijk om behangklaar stucwerk aan te laten brengen. Behangklaar pleisterwerk is een voordelige optie, omdat hierbij minder materiaal gebruikt wordt en het de vakman minder tijd kost om aan te brengen. Wanneer je wilt gaan schilderen is behangklaar pleisterwerk geen goede optie, in dat geval raden wij aan om te kiezen voor sausklaar stucwerk.

Sausklaar stucwerk

Sausklaar stucwerk gaat nog een paar stappen verder dan behangklaar pleisterwerk. Wanneer je het plafond of de muur wilt schilderen is het natuurlijk belangrijk dat deze volledig egaal zijn. Is dit niet het geval, dan blijf je alle oneffenheden zien. Sausklaar pleisterwerk is niet alleen geschikt als je wilt gaan schilderen, maar ook als je de muren wilt betegelen. Houd er wel rekening mee dat de kosten van sausklaar werk iets hoger liggen dan de prijzen van behangklaar pleisterwerk. Toch is sausklaar stucwerk nog steeds een voordeligere optie dan het aanbrengen van sierpleister.

Sierpleister

Wanneer je het plafond niet alleen wil laten egaliseren maar ook volledig wil laten afwerken, dan raden wij aan te kiezen voor een sierpleister. Sierpleister is een extra stuclaag met een structuur en kan in vele verschillende kleuren worden aangebracht. Hierdoor hoef je zelf niets meer af te werken. Er zijn vele verschillende soorten sierpleister waar je uit kunt kiezen, de meest populaire materialen zijn:

Het belangrijkste voordeel van sierpleister is de unieke structuur. Dit geeft de woonkamer een persoonlijke sfeer, wat het woongenot op positieve wijze beïnvloedt. Daarnaast is het volledig kleur- en stootvast, waardoor er maar een kleine kans op beschadigingen is. Mocht deze toch optreden, dan is deze minder zichtbaar.

Spachtelputz

Spachtelputz is waarschijnlijk het meest gekozen sierpleister, omdat dit één van de voordeligste soorten stucwerk is. Spachtelputz heeft daarnaast een aantal belangrijke voordelen: het is stootvast, je kunt het aan laten brengen in elke mogelijke kleur en het is ook nog eens kleurvast. Bij beschadigingen treedt er dus geen kleurverschil op waardoor de beschadiging minder opvallend is. De korrelgrootte ligt tussen 0,5 en 4 millimeter, je bepaalt dus zelf hoe fijn of grof de korrel is.

Rustiekputz

Ook rustiekputz is een praktische keuze, omdat dit stoot- en kleurvast is. Het materiaal is vergelijkbaar met spachtelputz, maar de structuur verschilt wel. Dit komt omdat het bestaat uit een grovere korrel. De uitstraling van dit stucwerk is dan ook iets ruiger. Je herkent rustiekputz vaak door de groefjes die tijdens het stucen ontstaan. Het is ook geschikt voor stucwerk buiten.

Granol stucwerk

Een derde optie is granol aanbrengen. Granol was in de jaren ’70 en ’80 enorm populair en wordt ook tegenwoordig steeds vaker aangebracht. Granol is enorm sterk en de kans op beschadigingen is erg klein. Twee populaire patronen zijn het boomschors en het waaier patroon. Bij het waaierpatroon brengt de stukadoor het stucwerk in draaiende bewegingen aan en met het boomschors patroon brengt hij het verticaal aan.

stucwerk plafond

Welk stucwerk is geschikt voor het plafond?

Ook voor het plafond is er de keuze uit diverse soorten pleisterwerken:

  • Glad pleisterwerk
  • Spuitwerk
  • Schuurwerk
  • Sierpleister

Wil je het plafond graag glad maken? De stukadoor maakt het oppervlak weer volledig egaal met behulp van een gipslaag. Als het plafond vlak is kun je het zelf afwerken door te schilderen. Ook met spuitwerk is het mogelijk om het oppervlak glad te maken. Dit is bovendien een voordelige optie, omdat de vakman maar weinig tijd kwijt is.

Andere populaire soorten pleister voor het plafond zijn sierpleister en schuurwerk. Met schuurwerk brengt de vakman een gipslaag in cirkelvormige bewegingen aan, waardoor een uniek patroon ontstaat. Dit geeft de ruimte een hele elegante uitstraling!

Vraag gratis offertes aan!

Benieuwd naar de exacte prijzen voor de werkzaamheden die u wilt laten uitvoeren? Vraag gratis offertes bij vakmannen uit onze bedrijvengids.

Welk stucwerk voor muren?

Voor het stucen van de binnenmuren is er een ruim aanbod aan verschillende soorten pleisterwerken. Wanneer je echter geïnteresseerd bent in een unieke en luxe sfeer dan zijn er een aantal andere soorten pleister waar je uit kunt kiezen.

  • Microcement of microbeton zijn twee soorten stucwerk met een erg luxe uitstraling. Beide soorten pleister kunnen worden aangebracht op vele verschillende ondergronden. Deze unieke uitstraling past vooral goed in moderne woningen maar kan ook gecombineerd worden met een traditionele inrichting.
  • Leemstuc bestaat uit een basis van natuurlijke materialen: zand, leem en water. Hierdoor draagt leemstuc bij aan een gezonde leefomgeving. Het werkt namelijk vochtregulerend en zorgt daarmee voor een ideale luchtvochtigheid in huis. Leemstuc heeft een warme uitstraling van fluweel, wat zorgt voor een elegante sfeer.

Wel of geen kleur?

Als je een woning laat stucen, dan kun je uiteraard kiezen uit een breed aanbod aan kleuren. Kies je voor saus- of behangklaar plakwerk, dan heb je uiteraard geen kleur nodig omdat je het oppervlak zelf nog gaat afwerken. Maar wanneer je kiest voor spackspuitwerk of sierpleister, dan is het belangrijk om te kiezen voor een kleur die goed bij de inrichting past.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de binnenmuren in een witte kleur te laten stucen: wit is strak, netjes en laat de ruimte groter lijken. Laat je de woning stucen met spackspuitwerk? Dan is het materiaal vaak door en door gekleurd, waardoor er bij beschadigingen geen kleurverlies optreed.

Stootvast?

Vele soorten sierpleister zijn op basis van kunststof. Dit heeft als resultaat dat de stucwerken stootvast zijn. Dit houdt in dat de kans op beschadigingen een stuk kleiner is. Treed er wel een beschadiging op? Dan kun je dit laten repareren door een ervaren stukadoor. Als je het oppervlak hebt laten stucen met een structuurkorrel, dan is het herstellen een stuk lastiger. Dit heeft te maken met het feit dat de structuur nagemaakt moet worden. Dit neemt veel tijd in beslag. Het herstellen van een beschadiging in glad stucwerk is daarentegen erg eenvoudig te herstellen.

stucwerk buiten

Soorten stucwerk voor buiten

Het stucen van de buitenmuur levert een hoop voordelen op. Zo verbetert de uitstraling van het pand en draagt het stucen bij aan het verbeteren van de isolatiewaarde. Diverse soorten stucwerken voor binnen zijn tevens geschikt voor het gebruik buiten. Dankzij de basis van kunststof is het namelijk goed bestand tegen weersomstandigheden, heeft het weinig onderhoud nodig en isoleert het beter! Er is voor buiten de keuze uit verschillende soorten pleisterwerk. In de praktijk zien we dat glad pleisterwerk erg populair is, evenals schuurwerk en spachtelputz. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het stucen van de buitengevel? Een vakman staat je graag te woord en kan je een persoonlijk advies geven.

Glad pleisterwerk buiten

Zoals u heeft kunnen lezen is het glad stucen van de buitengevel een populaire keuze. Het zorgt voor een unieke en luxe uitstraling waar vele klanten gecharmeerd van zijn. Bovendien herstelt dit eventuele beschadigingen aan de gevel en creëer je een betere isolatie in huis. Als je wilt profiteren van een optimale isolatiewaarde dan is het stucen goed te combineren met het aanbrengen van isolatiemateriaal.

Schuurwerk

Als je kiest voor schuurwerk dan brengt de vakman een waterafstotend materiaal aan. Dit kan zowel gestructureerd als glad aangebracht worden, waarmee je zelf bepaalt hoe de gevel eruit komt te zien. Voordat het schuurwerk wordt aangebracht is het van belang dat de ondergrond hier geschikt voor is. Dit houdt in dat het oppervlak volledig waterpas moet zijn. Als de buitenmuur in slechte staat is, zal de specialist gebruik maken van raapwerk.

Spachtelputz

Spachtelputz is een pleister op basis van kunststof, en is daarom erg geschikt tegen alle soorten weersomstandigheden. Bovendien is dit een relatief voordelige manier van stucen, waardoor het een goede keuze is als u een beperkt budget heeft. Omdat het stootvast is, is deze gevelpleister bovendien eenvoudig te reinigen met een hogedrukspuit. Zo voorkom je vervuiling en blijft je gevelmuur langer beschermd tegen de weersomstandigheden.

Wil je juist spachtelputz verwijderen? Ook dat is een optie. Dan wordt het stucwerk vervolgens gladgemaakt.

Wat kost het stucen?

Voordat een stukadoorsbedrijf wordt ingeschakeld zijn veel klanten nieuwsgierig naar de kosten van het stucen. De prijzen worden grotendeels beïnvloed door de soorten stucwerk die je laat aanbrengen, de bereikbaarheid van het oppervlak en de arbeidskosten. Omdat de arbeidskosten per stukadoorsbedrijf verschillen, is het mogelijk hier flink op te besparen door offertes te vergelijken. Wil je toch graag een indicatie van de kosten? Voor spackspuitwerk betaal je gemiddeld €5,- tot €15,- per vierkante meter en voor het stucen van plafonds ligt de kostprijs ongeveer tussen de €5,- en €23,-. Voor het stucen van de buitenmuur liggen de kosten gemiddeld tussen de €65,- tot €85,- en als je ook isolatiemateriaal wilt aanbrengen betaal je ongeveer €95,- tot €125,- per vierkante meter.

Gratis offertes aanvragen

Vraag in 2 minuten diverse offertes aan via het contactformulier.

Snel geregeld!

Vergelijk op uw gemak diverse offertes van stukadoorsbedrijven uit jouw regio.

Bespaar tot 40%

Kies een geschikte stukadoor en bespaar tot 40% op de kosten.

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Ben je geïnteresseerd in het laten stucen van je woning? Wil je meer weten over de kosten voor het stucen van plafonds? Of wil je graag meer informatie over de vele verschillende soorten sierpleister? Eén van de vakmannen uit onze bedrijvengids staat je graag te woord! Neem contact met ons op via de offertepagina, zodat je zo spoedig mogelijk een aantal vrijblijvende offertes op maat ontvangt. Deze service is bovendien volledig kosteloos en u zit dus nergens aan vast. Door het vergelijken van de verschillende prijzen bespaar je eenvoudig tot wel 40% op de kosten!

Start nu je gratis aanvraag!