Vind de beste stukadoor voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Home Buitenmuur stucen

Buitenmuur stucen

Heeft jouw huis een andere uitstraling nodig of wil je de buitenmuur glad maken? Dan is de buitenmuur stucen een goede optie. Ondanks dat het geen eenvoudig project is, heb je daarna wel weer een strakke muur. Voor het stucen van de gevel zijn er verschillende mogelijkheden en kleuren voor de afwerking, denk bijvoorbeeld aan sierpleister of spachtelputz. Je bepaalt zelf wat je wilt en laat dit door een stukadoor uitvoeren. Benieuwd naar de exacte kosten? Of wil je meer weten over het aanbrengen van pleisterwerken op de buitenmuur?

Start gratis offerteaanvraag!

Lees verder voor meer informatie over het stucen van de buitenmuur, wat de voordelen zijn en uit welke soorten je kiest.

Wat zijn de voordelen van buitenmuur stucen?

De buitenmuur laten stucen door een stukadoor is een moderne manier om de woning van buiten op te frissen en glad te maken. Door de gladde look wordt er een unieke uitstraling gecreëerd. Met stucwerk maak je de muur waterdicht en bescherm je de buitenmuur dus tegen allerlei weersomstandigheden. Bovendien zijn er diverse mogelijkheden voor de afwerking.

Je kiest uit allerlei kleuren en soorten buitenpleister, zodat je woning de gewenste uitstraling krijgt. Tot slot kan stucwerk zowel op een betonnen, bakstenen of stenen buitenmuur aangebracht worden.

  • Moderne uitstraling
  • Bescherming tegen weersomstandigheden
  • Diverse mogelijkheden en kleuren
  • Mogelijk op beton, baksteen of steen

Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes

buitenmuur stucen

Nadelen buitenmuur stucen

Naast voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan het stucen van de buitenmuur. De eerste is dat dit echt alleen bij droog weer kan gebeuren. Als het buiten vochtig is, dan droogt de stuclaag niet goed. Daarnaast is het niet mogelijk om te stucen op een houten gevel. Ga tot slot na of je een vergunning nodig hebt. In veel gevallen zal het geen probleem zijn, maar soms is het niet toegestaan. Aangezien dit per gemeente verschilt, is het handig om dit bij je eigen gemeente te controleren.

  • Alleen bij droog weer
  • Niet mogelijk op hout
  • Mogelijk een vergunning nodig

Buitenmuur laten stucen?

Vraag offertes aan en schakel een stukadoor in!

Offertes aanvragen

Soorten stuckwerk voor buiten

Er wordt bij stucwerk voor buiten onderscheid gemaakt in 3 soorten. Dit zijn spachtelputz, schuurwerk en pleisterwerk. Het aanbrengen van buiten stucwerk is van belang om de gevel waterdicht te maken en te beschermen tegen allerlei weersinvloeden. Het is in sommige gevallen noodzakelijk om de ondergrond voor te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met raapwerk. Lees hieronder meer over de 3 soorten stucwerk.

Spachtelputz

De meest gekozen soort, zowel bij binnen als buitenwerken, bij het stucen is spachtelputz. Een ander woord voor spachtelputz is sierpleister. Sierpleister is glad en bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Er zijn veel opties als het op de uitstraling aankomt. Bovendien is spachtelputz kras- en stootvast en houd je ’t gemakkelijk schoon met een hogedrukreiniger.

Schuurwerk

Wil je een afwerking voor de buitenmuur die in 1 keer klaar is? Ga dan voor schuurwerk. Schuurwerk lagen verschillen tussen de 3 mm en 1 cm. Heeft de stukadoor de laag aangebracht? Dan wordt de laag afgeschuurd met een sponsje, zodat er een mooi effect ontstaat.

buitenmuur stucen pleisterwerk

Pleisterwerk

Bij pleisterwerken brengt de stukadoor een stuclaag van cement op de buitenmuur aan. Pleisterwerken is een vorm van stucwerk. Voorheen werd dit vooral gebruikt bij boerderijen, omdat het eenvoudig schoon te maken is. Tegenwoordig wordt deze vorm van buiten stucwerk toegepast om de onderste laag van gemetselde stenen te verbergen en een strakke muur te creëren die glad is. Cement kan goed tegen vocht. Bovendien is het mogelijk om naderhand het pleisterwerk te schilderen in een gewenste kleur.

Zelf doen of uitbesteden?

Het is mogelijk om het stucen van de buitenmuur zelf te doen. Dit is echter niet aan te raden, want stucwerk brengt de nodige kennis en ervaring met zich mee. Bovendien is het aanbrengen van stucwerk een nauwkeurig en moeilijk werkje. Schakel daarom het beste een stukadoor in voor het buiten stucen. Een stukadoorsbedrijf beschikt over het juiste materiaal. Daarbij ben je verzekerd van goede kwaliteit en is een stukadoor betrouwbaar.

Wat kost een buitenmuur stucen?

Wat kost een buitenmuur stucen? De kosten van een stukadoor voor het stucen van een buitenmuur verschillen en zijn voornamelijk afhankelijk van je eigen wensen. Daarbij wordt de prijs ook beïnvloed door het te stucen oppervlak. Het stucen van de gevel is vaak duurder dan een binnenmuur, dit komt omdat er met waterdicht middel gewerkt wordt.

Kosten buitenmuur stucen 2024

Stucwerk
Prijs per m²
Sierpleister (bv. Spachtelputz) €12,- tot €23,- per m²
Schuurwerk €25,- tot €25,- per m²
Gepleisterde plint Op basis van offerte aanvraag

*Let op: de prijzen per m² zijn gemiddelde prijzen inclusief btw, materiaal- en arbeidskosten. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Hoe gaat een stukadoor te werk?

Een stukadoor maakt eerst de buitenmuur schoon en brengt daarna een cementgedragen laag of primer aan op de muur. Dit is voor de hechting van de nieuwe stuclaag. Vervolgens wordt er mortel gemaakt in een kuip met water. De buitenmuur aansmeren wordt gedaan met een speciale pleisterspaan. Hiermee wordt het mortel of gips op de muren gebracht. Wanneer er gaten in de muur zitten, worden er meerdere lagen aangebracht.

Daarna wordt met een aluminium rei de muur vlak gemaakt. Nu moet de stuclaag hard worden. Vervolgens gebruikt de stukadoor een spackmes om de muur glad te maken. Het moet 10 minuten intrekken om tot slot de muur met een natte schuurspons schoon te maken. Hierna ziet de gevel er glad en strak uit en is die waterdicht.

Video buitenmuur stucen

In de onderstaande video zie je hoe een buitenmuur gestuukt wordt met cementgebonden mortel. Er wordt eerst verticaal gewerkt om er vervolgens horizontaal overheen te gaan.

Vergunning nodig?

In sommige gevallen is het niet mogelijk om zonder vergunning te beginnen met het stucen van de buitenmuur. Het aanzicht van de woning verandert, terwijl de straat misschien continuïteit wil uitstralen. Dit kan een reden zijn dat je een vergunning nodig hebt. Laat je zomaar de buitenmuur stucen door een stukadoor en is dit niet geoorloofd? Dan is het mogelijk dat je een boete krijgt en/of het stucwerk moet verwijderen. Ga langs bij de gemeente om hier meer informatie over te vragen.

Buitenmuur laten stucen? Gratis offertes!

Wil je de buitenmuur laten stucen door een stukadoor met sierpleister? Dan zijn er diverse mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor schuurwerk, pleisterwerk of spachtelputz. Bovendien heb je veel opties bij de afwerking. Benieuwd naar de exacte kosten voor het aanbrengen van stucwerk? Vraag dan gratis offertes aan via het offerteformulier. Je ontvangt dan van verschillende stukadoors prijsopgaven die je onderling vergelijkt. Door te vergelijken vind je de juiste stukadoor uit jouw buurt én bespaar je op de kosten!

Start nu je gratis aanvraag!