Vind de beste stukadoor voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Home Raapwerk

Raapwerk

Zijn de muren en plafonds van je woning toe aan een opknapbeurt? Laat dan raapwerk plaatsen door een erkend stukadoor. Raapwerk is het uitvlakken van muren en het plafond door middel van een pleisterlaag. Benieuwd naar de exacte prijzen voor raapwerk en besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Je vindt op deze pagina meer informatie over wat het is, hoe het toegepast wordt en wat de kosten zijn. Ook kom je meer te weten over het verlaagde btw-tarief en wat precies de voordelen van het inschakelen van een stukadoor zijn.

Wat is raapwerk?

Raapwerk is stucwerk waarbij het plafond of de muren vlak, glad en waterpas gemaakt worden, door middel van een laag specie of gipsmortel. De stukadoor zet dit vaak in voor het stucen van beschadigde muren. Het is dus eigenlijk een dikke laag pleisterwerk. Belangrijk is dat stucwerk op de juiste manier uitgevoerd wordt door de stukadoor. De dikte ligt vaak tussen 6 millimeter en 5 centimeter.

Omdat de laag erg dik is, moet je bovendien rekening houden met een lange droogtijd. Het verschil tussen raapwerk en pleisterwerk is dat pleisterwerk uit een dunnere stuclaag bestaat. Bovendien kan glad pleisterwerk dienen als sierafwerking voor muren of plafonds. Vaak wordt hier spachtelputz voor gebruikt. Beide soorten stucwerk worden door een stukadoor gedaan.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes

Muren laten stucen door middel van raapwerk?

Een stukadoor maakt de muren glad!

Offertes aanvragen

muren stucen raapwerk

Toepassingen van raapwerk

Een stukadoor past raapwerk bij verschillende zaken toe en dan met name waar beschadigingen goed weggewerkt moeten worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen binnenshuis en raapwerk aan de buitenmuur.

Denk bij raapwerk binnenshuis bijvoorbeeld aan het vervangen van een badkamer of keuken. Dit brengt vaak de nodige schade met zich mee, wat eenvoudig op te lossen is door te stucen of door pleisterwerk in de vorm van spachtelputz. Ook bij tegelmuren of in vochtige ruimtes zoals de badkamer, is het mogelijk om te stucen met raapwerk of pleisterwerk. Het heeft namelijk een vochtregulerende werking. Bovendien wordt deze vorm van stucwerk vaak bij een trap of openhaard toegepast. Raapwerk namelijk zeer geschikt voor het creëren van rondingen.

Het is ook een optie om raapwerk op de buitenmuur te laten aanbrengen. Dit is vaak meer werk, omdat er rekening gehouden moet worden met goede bescherming tegen allerlei weersinvloeden. Naast raapwerk is het ook een optie om de buitenmuur te stucen.

Wat kost raapwerk?

Als het aankomt op de kosten, zit er voornamelijk verschil in het laten stucen van muren of een plafond. Laat je een stukadoor komen voor het stucen van een plafond, dan is dit zwaarder. Bovendien kost het meer tijd, waardoor de prijzen dus hoger liggen.

De muren laten stucen is dus goedkoper, net als het aanbrengen van sierpleister. De meest gebruikte materiaalsoort voor sierpleister is spachtelputz. Gemiddeld kost raapwerk tussen de €18,- en €23,- per m².

Bekijk onderstaande tabel voor meer informatie over de prijzen en het uurloon van een stukadoor.

Raapwerk kosten 2024

Raapwerk
Kosten
Raapwerk algemeen €18,- tot €23,- per m²
Raapwerk in badkamer €23,- tot €30,- per m²
Uurloon stukadoor €20,- tot €60,- per uur

*Let op: het zijn gemiddelde kosten per m², inclusief btw, materiaal- en arbeidskosten. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de kosten van raapwerk. Zo hangt de prijs af van de afmetingen van je muren of plafond. Daarbij speelt ook mee vanaf waar het raapwerk geplaatst wordt en natuurlijk wat de kosten van de stukadoor zelf zijn.

Hoe ongelijker de muren zijn, hoe meer pleister of spachtelputz er nodig is om alles waterpas en vlak en glad te maken, en dus ook hoe hoger de prijs is. De laagste prijs heb je natuurlijk als je het raapwerk zelf gaat doen. Echter heb je wel enige ervaring nodig voor het aanbrengen van raapwerk.

Verlaagd btw-tarief

Wanneer je stucwerk in de vorm van raapwerk laat aanbrengen door een stukadoor en wanneer je huis ouder dan 2 jaar is, geldt een verlaging van het btw-tarief. In plaats van de gebruikelijke 21% betaal je slechts 6% aan btw. Dit verlaagde tarief geldt alleen als je het stucen door een stukadoor laat doen, niet als je het zelf doet. Voor meer informatie over het verlaagd btw-tarief kijk je op de website van de Belastingdienst.

stucen raapwerk

Raapwerk aanbrengen, hoe werkt het?

Het aanbrengen van het pleisterwerk begint met het vlak maken van de muren. Daarna wordt het raapwerk aangebracht, wat met een machine of met de hand gebeurd. Vervolgens gaat de stukadoor de muur afreien en bijsmeren.

De hechting van mortel is erg belangrijk bij het aanbrengen van een laag. Raapwerk heeft vaak een dikte tot 5 centimeter. Daarna worden de rondingen en hoeken afgewerkt met een pleisterspaan en kies je er eventueel voor om het geheel met pleisterwerk af te werken met bijvoorbeeld spachtelputz. Het is mogelijk om over het raapwerk te behangen, te schilderen of te sauzen. Let wel op dat raapwerk een lange droogtijd nodig heeft.

Belang van goed raapwerk

Wanneer stucwerk of raapwerk niet goed uitgevoerd wordt, heb je alsnog scheve plafonds of muren. Bovendien zal dit er ook voor zorgen dat de vochtregulering mogelijk niet goed werkt en dat het raapwerk mogelijk niet brandwerend is. Door een stukadoor in te schakelen weet je zeker dat er kwaliteit geleverd wordt.

Vaak zijn stukadoors aangesloten bij de NOA-afbouwgarantie. Dit zorgt ervoor dat afbouwbedrijven kwaliteit leveren die de consument verwacht. Voor meer informatie kijk je op de website NOA-afbouwgarantie. Daarbij hebben veel klusbedrijven het KOMO-keurmerk. KOMO gecertificeerde bedrijven zorgen voor kwaliteit en worden objectief getoetst door onafhankelijke deskundigen. Kijk op de officiële website van KOMO, voor meer informatie.

Raapwerk laten doen?

Schakel een stukadoor in door offertes aan te vragen!

Offertes aanvragen

Voordelen inschakelen stukadoor

Je kunt ervoor kiezen om het stucwerk zelf te doen, echter is het aan te raden om hier een stukadoor voor in te schakelen. Daar zitten namelijk de nodige voordelen aan vast. Zo krijg je vaak persoonlijk advies. Een stukadoor bekijkt de stijl van je woning, de staat van de muren of het plafond en bespreekt je wensen. Je hebt bovendien gegarandeerd goede kwaliteit raapwerk.

Stucen is een behoorlijke investering en is echt vakwerk. Je wilt dat het op een juiste manier aangebracht wordt. Voorkom dubbele kosten en schakel direct een stukadoor in. Bovendien bespaart het je tijd en rommel als je de klus laat uitbesteden. Een stukadoor heeft jarenlang ervaring, dus heeft hij de klus zo geklaard. De voordelen op een rijtje:

  • Professioneel en persoonlijk advies
  • Gegarandeerd van goede kwaliteit
  • Bespaart tijd en rommel

stukadoor

Gratis offertes vergelijken!

Stucwerk, raapwerk en pleisterwerk zijn klussen waar je het beste een stukadoor voor inschakelt. Met name raapwerk is een specialistische klus, waar de nodige handigheid bij komt kijken. Aarzel dus niet en bespaar op de kosten van een stukadoor. Vraag gratis offertes aan via het offerteformulier. Je ontvangt dan maximaal 6 offertes van verschillende stukadoors. Door deze onderling te vergelijken op kosten en aanbod, vind je de juiste stukadoor uit de buurt die graag komt stucen.

Start nu je gratis aanvraag!